Renovering och nybyggnation av båthus

De svenska båthusen har en lång historia. På olika platser har de sett olika ut, men en sak har de alla gemensamt: De har alltid varit viktiga. När vi arbetar med ett båthus bär vi hela tiden historia och hantverksmässig tradition med oss, oavsett om det är ett nytt som ska byggas eller ett gammalt som ska bevaras genom varsam renovering. 

Renovering av båthus

För det mesta är det stenkistorna som behöver repareras alt bytas. Stenkistor under ett båthus brukar klara sig ca 50-70 år, i enstaka fall ännu längre. En stenkistas livslängd beror dels på hur utsatt läget är, men framförallt på hur bra virke man använt. 

Om man måste byta ut stenkistan börjar man med att lyfta upp och palla upp båthuset så det vilar på trästörar, så att stenkistan blir avlastad. Sedan river man den gamla stenkistan och flyttar bort all sten. Därefter tillverkas den nya stenkistan.

Oftast märker jag upp den nya stenkistan, plockar ner den för att sedan montera upp den på rätt plats under båthuset. Därefter sänks båthuset ned och pallningen monteras bort. 

 

 

Nytillverkade båthus

Genom att bygga nytt båthus i gammal stil med grövre virke, får man ett vackert genuint resultat samtidigt som man för gamla traditioner vidare. 

När jag nu har fördelen av att kunna ta virke ur egen skog och även avverkar virket själv, kan jag ofta hitta på något originellt trä-ämne som blir helt unikt (se bild 5).

 

 

 

 

 

Beställ offert

Vill du ha prisuppgift på renovering eller nybyggnation av ditt båthus? Beskriv kort vad din förfrågan gäller, så återkommer vi till dig.

Adress
Axmar Timber
Axmarstig 63
81794 Axmar

Kontakt
070-217 73 51
axmartimber@gmail.com

Följ oss på Instagram:
@axmartimber