Våra stenkistor

I trakter där flottningen en gång var en stor del av livet för bygdens folk, där finns ofta gamla stenkistor kvar än idag. Stenkistorna utgör ett utmärkt fundament för konstruktion på vatten.

Faktum är att det än idag är svårtslaget, även i konkurrens med moderna metoder. Fördelarna är främst en mycket god stabilitet, konstruktionsmässig flexibilitet och lång livslängd. Att de dessutom är fantastiskt vackra får väl ses som en bonus i sammanhanget.

Så tillverkar vi våra stenkistor

Virket som används i stenkistorna är furu. Det är viktigt att använda virke som är tätväxt och med stor andel kärnvirke. Ju tätare det är mellan årsringarna och ju större andel kärnvirke desto längre håller stenkistan. Bild 1 i galleriet här intill visar bottenvarvet, där ska det vara rikligt med stenslag, d.v.s. stockar som går rakt igenom stenkistan. 

När stenkistan sjösätts används småstenar eller makadam som fylls upp över bottenvarvet, det gör att hela stenkistan, alltså inte bara ytterramen, blir bärande.

I stockvarven ovanför bottenvarvet brukar jag såga in stenslag med cirka 2-2,5 meters mellanrum. Dessa har till uppgift att hålla ihop stenkistan. Stenslagen sågas till så de får laxstjärtar i ändarna. Se bild 2, 3, 4 och 5.

Ytterhörnen på stenkistan timras ihop med laxstjärtar enligt gammal tradition. Se bild 6 och 7.

Pollare bultas fast i varje hörn. Jag använder rostfri bult och tryckimpregnerade stolpar. Se bild 6, 9 och 10.

Bild 11 visar en färdig brygga som vilar på nytillverkade stenkistor.

Beställ offert

Vill du ha prisuppgift på en eller flera stenkistor? Beskriv kort vad din förfrågan gäller, så återkommer vi till dig.

Adress
Axmar Timber
Axmarstig 63
81794 Axmar

Kontakt
070-217 73 51
axmartimber@gmail.com

Följ oss på Instagram:
@axmartimber